Vad är e-sport?

E-sporten har blivit allt mer populär men fortfarande är den relativt okänd för allmänheten. Kortfattat handlar e-sport om tävlingar i datorspel, Virtual Reality och mobilspel. E-sportens stora popularitet har även gjort att det idag går att betta på flera e-sporter.

Vad är e-sport?

E-sport betyder elektronisk sport och är ett samlingsnamn för tävlingar som går av stapeln i en virtuell värld. Med andra ord kan e-sport utövas både via mobilen, datorn eller tv:n. Virtual Reality och Augmented Reality används också alltmer för e-sport. Deltagarna tävlar mot varandra trots att de sitter framför en skärm som inte ens behöver vara i samma rum eller land. E-sport passar många och det krävs endast rätt teknisk utrustning för att komma igång med e-sport. Att tävla i e-sport behöver inte vara speciellt dyrt men om du behöver köpa in utrustning för att komma igång går det att låna utan UC för att ha råd.

E-sport har blivit ett internationellt begrepp som används av spelare över hela världen. E-sporten har på några år gått från ett mindre antal entusiaster till att bli ett globalt fenomen. E-sportspel toppar ofta listorna över de spel som är bästsäljare. Sporten har också börjat uppmärksammas av traditionell media som sänder stora tävlingar live. Det finns ingen exakt statistik på hur många utövare av e-sport som finns men intresset ökar. Uppskattningar visar att nästan 200 miljoner människor spelar eller följer e-sport varje vecka. Männen är i majoritet även om det är ungefär 30 % kvinnor som utövar eller är aktiva följare av e-sport.

Betta på e-sport

E-sportens stora popularitet har gjort att även spelbolagen hoppat på tåget. Idag går det att betta på e-sport precis som på en fotbolls- eller tennismatch. Utbudet är stort för den som gillar att betta på e-sport. En av de e-sporter som har flest odds är CS:GO. Även Dota 2 och Overwatch är populära e-sporter att betta på. Det går också att betta på stora tävlingar som Counter Strike och ESL Pro League. Förutom att betta på enskilda matcher går det också att spela på totalsegrare i stora turneringar.

Är e-sport en idrott?

Eftersom e-sport inte finns med i Riksidrottsförbundet är den inte en formell idrott i Sverige. Svenska E-sportföreningen har beslutat att arbeta för att e-sporten ska bli en erkänd sport inom Riksidrottsförbundet. Vid första anblicken kan många nog uppleva att datorspel inte är en sport men eftersom sporten kräver långvarig koncentration och god precision finns det goda skäl för att den ska räknas som en idrott. En match kan ta två timmar och kräva hundratals knapptryckningar och beslut varje minut. Pulsnivån under en e-sportmatch kan ligga i nivå med den puls en maratonlöpare har. Det finns forskning som visar att en e-sportare utsätts för samma nivåer av stress som en racerförare. Både boule och biljard är med i Riksidrottsförbundet; två sporter med liknande krav på koncentration och precision som e-sporten.

E-sportens popularitet kommer troligen att fortsätta att öka. I takt med utvecklingen av Virtual Reality och Augmented Reality kommer e-sporten kanske att gå mot en ännu mer fysisk sport när skärmen är placerad som stora glasögon på spelarens huvud.